Αξιοθέατα στα Χανιά και διακοπές: Λίμνη της Αγιάς

Πολλά είναι τα αξιοθέατα στα Χανιά για όσους θέλουν να χαζέψουν τις ομορφιές της Κρήτης είτε είναι ντόπιοι, είτε επισκέπτες. Αιώνες ιστορίας, λαογραφίας, φυσικής ομορφιάς και αγνώστων παραλιών αποτελούν μια ιδανική απόδραση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές στα Χανιά.

Η πλειοψηφία των τουριστών που έρχονται για διακοπές μένουν σε παραλιακά ξενοδοχεία  όπως το Despina Studios και τα αξιοθέατα στα Χανιά είναι κάτι που πολλοί προσμονούν στις διακοπές τους. Σε αυτή την δημοσίευση από τα τουριστικά νέα για διακοπές στα Χανιά θα σας ενημερώσουμε για μία από τις δυο λίμνες που έχουμε στην περιοχή μας. Η απόσταση από το ξενοδοχείο μας είναι λίγα χιλιόμετρα, που σημαίνει πως μπορείτε να απολαύσετε τα αξιοθέατα σε μικρό χρόνο αλλά και να συνδυάσετε δραστηριότητες ενώ είστε για διακοπές στα Χανιά.

Λίμνη Αγιάς: Ένα έξοχο αξιοθέατο των Χανίων. 

Η λίμνη της Αγιάς βρίσκεται στα προάστεια της πόλης των Χανίων, μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη . Στον νομό μας υπάρχουν 2 λίμνες, η λίμνη της Αγιάς και η λίμνη του Κουρνά που βρίσκεται στην Γεωργιούπολη , κοντά στο σύνορο με τον νομό Ρεθύμνης.

Agias Lake in Chania

Λίμνη της Αγιάς- Αξιοθέατα στα Χανιά- Despina Studios

Αντίθετα από την λίμνη του Κουρνά που είναι μια φυσική λίμνη με γλυκό νερό στην περιοχή των Χανίων, η λίμνη της Αγιάς ή Αγυιάς (και τα δυο ονόματα είναι σωστά) είναι μια τεχνητή  λίμνη. Βρίσκεται στο χωριό Αγυιά, εξ’ ού και το όνομα της. Η λίμνη κατασκευάστηκε στην περιοχή καθώς αυτή είναι πλούσια σε υπόγεια νερά και επίσης είναι περιοχή ιδανική για καλλιέργειες. Μεγάλοι οπωρώνες και καλλιέργειες αβοκάντο βρίσκονται παντού τριγύρω.

Πολλά γραφικά και μη τουριστικά χωριά βρίσκονται στην γύρω περιοχή και είναι μια όμορφη ιδέα για αξιοθέατα και εκδρομή  ειδικά αν σχεδιάζετε ένα road trip . Μερικά χωριά στην περιοχή είναι: Αλικιανός, Φουρνές, Σκινές, Κυρτωμάδο, Σκορδαλού, Ομαλός, Μεσκλά και Θέρισο, όλα προσβάσιμα με αυτοκίνητο εντός μισής ώρας.

Lake in Chania- the Lake of Agia

Λίμνη της Αγιάς – Χανιά

 

Πως και γιατί ξεκίνησε.

Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς κατασκευάστηκε από την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα όταν μετέτρεψε έναν βάλτο στην λίμνη που γνωρίζουμε σήμερα. Η εταιρεία ηλεκτρισμού έφτιαξε την λίμνη αυτή ώστε να δώσει συνεχές και δυνατή υδάτινη παροχή στο υδροηλεκτρικό της εργοστάσιο που βρίσκεται πλησίον. Το νερό από την λίμνη έδινε ενέργεια στις γεννήτριες του εργοστασίου ώστε να δώσει ρεύμα στην τότε μικρή πόλη των Χανίων.

Όσο τα χρόνια περνούσαν και ο πληθυσμός αυξανόταν, ανάλογα αυξανόταν και η ζήτηση για ηλεκτρισμό. Έτσι δημιουργήθηκαν άλλα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη και το εργοστάσιο στην λίμνη της Αγιάς δεν ήταν πλέον απαραίτητο.

Lake of Agia from a nearby cafeteria with an overlooking view on the lake in Chania

Η λίμνη- Όπως φαίνεται από τις καφετέριες της περιοχής.

Όμως, μπορούμε ακόμα και σήμερα να δούμε το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, 200 μέτρα μακριά από την λίμνη προς τα δυτικά, καθώς και τους μεγάλους αγωγούς νερού που έδιναν νερό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λίμνη της Αγιάς σήμερα.

Σήμερα η λίμνη της Αγιάς είναι ένας γραφικός και όμορφος βιότοπος που αποτελεί ένα ιδανικό αξιοθέατο στα Χανιά, τόσο για ντόπιους όσο και για τουρίστες. Αποτελεί μέρος ανάπαυσης για πολλά μεταναστευτικά πουλιά καθώς είναι ενδιάμεσος σταθμός τους για το μεγάλο ταξίδι τους σε πιο ζεστά κλίματα όταν πλησιάζει το φθινόπωρο.

sightseeing in Chania - Ducks and Geese in the lake of Agia

Πάπιες και χήνες στην λίμνη της Αγιάς- Ξενοδοχείο Δέσποινα Στούντιος

Είναι επίσης περιοχή Natura 2000  που σημαίνει πως είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα ώστε να διατηρηθεί η περιβαλλοντική ισορροπία.

Η λίμνη της Αγιάς είναι κορυφαίος προορισμός για όσους ψάχνουν για αξιοθέατα και εκδρομή στα Χανιά μιας και είναι δωρεάν. Είναι επίσης πόλος έλξης για όσους αγαπούν την φύση και τα πουλιά. Υπάρχουν πολλά παρατηρητήρια σε όλη την περίμετρο της λίμνης όπου σας προτείνουμε να πάρετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε το θέαμα κατά τις διακοπές σας στα Χανιλα.

Τι να κάνετε στην λίμνη της Αγιάς.

Υπάρχει ένα μονοπάτι και μια μεγάλη περιοχή που μπορείτε να θαυμάσετε τις διαστάσεις της λίμνης καθώς και μια μεταλλική γέφυρα που μπορείτε να δείτε την όχθη της λίμνης όπου ξεκινάει το νερό για το εργοστάσιο ρεύματος (πλέον μουσείο) που αναφέραμε προηγουμένως. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για φωτογραφία, για θέαση πουλιών και για χαλάρωση κατά τις διακοπές στα Χανιά.

Αν συνεχίσετε τον δρόμο σας μετά την γέφυρα στην λίμνη της Αγιάς μπορείτε να φθάσετε σε ένα μονοπάτι που περικλύει την λίμνη και σας παίρνει περίπου μία ώρα χαλαρού περπατήματος και ηρεμίας για να το περπατήσετε. Είναι ένας όμορφος ρομαντικός περίπατος ο οποίος παραμένει άγνωστος για πολλούς, ακόμα και ντόπιους. Μπορεί να φαίνεται κουραστικός αλλά αξίζει και θα σας ανταμείψει.

Η συμβουλή του παραλιακού ξενοδοχείου Δέσποινα Στούντιος στα Χανιά.

Πιστεύουμε πως θα πρέπει να περάσετε τουλάχιστον 3-4 ώρες στην λίμνη κατά τις διακοπές σας στα Χανιά. Μπορείτε να δείτε άγρια ζωή στο φυσικό της περιβάλλον, να χαρείτε τα αξιοθέατα αλλά και να απολαύσετε ένα δείπνο με θέα την λίμνη.

Υπάρχουν μόνο 2 μικρές καφετέριες στην περιοχή με απίστευτη θέα προς την λίμνη και σας συστήνουμε μετά την βόλτα σας να τις επισκεφθείτε για ένα γρήγορο έδεσμα ή σνακ. Η θέα θα σας ανταμείψει και εμείς στο Despina Studios  θεωρούμε πως αποτελεί μια από τις καλύτερες δωρεάν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στα Χανιά από το ξενοδοχείο μας. Οι ειδικές μας προσφορές θα σας κάνουν σίγουρα να θέλετε να επισκεφθείτε τα Χανιά τώρα!